Genomineerden van 2019: Hester Bus

Wil je eerst meer lezen over Hester voordat je op haar gaat stemmen?


HESTER BUS
Media manager instroom
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Ingezonden motivatie
Hoewel Hester nog maar kort werkt voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid lijkt het alsof ze er veel langer werkt: alle aspecten van het werk begrijpt ze, doorziet ze en pakt ze doortastend aan en dat is heel fijn als je naar een nieuwe samenwerkingsvorm zoekt. Door haar betrokkenheid en goede communicatievaardigheden kan ze op een positieve manier kritisch en vasthoudend zijn.

Hester houdt zich voornamelijk bezig met het beheer van de collectie (analoog en digitaal) van het Persmuseum. Dit journalistiek erfgoed maakt ze toegankelijk voor het publiek door de ontsluiting ervan heel erg vanuit de doelgroep te benaderen; wat wil je als gebruiker zien, hoe zoek je als gebruiker?

Hester heeft een hart voor de analoge collecties, maar tegelijkertijd kijkt ze ook hoe nieuwe toepassingen voor deze collecties gebruikt kunnen worden. Dit doet ze met name bij het beheer van de thesaurus van de catalogus. Zo is ze aan het onderzoeken hoe de digitale collectie van het IISG via Linked Open Data ontsloten kan worden. Hiervoor denkt ze met name na over hoe er op een generieke manier naar de thesaurus gekeken kan worden.

Hester is vernieuwend omdat zij jong is en niet uit de archiefwereld komt. Hierdoor durft ze te vragen waarom processen op een bepaalde manier ingericht zijn. Hoe kunnen we effici├źnter omgaan met datacollecties? Hoe richten we datamanagement beter in? Het blijft niet alleen bij het stellen van kritische vragen en het tegen het licht houden van huidige werkwijzen. Ze schuwt het zich eigen maken van nieuwe technologie├źn niet en deze op een manier uit te rollen die past binnen de organisatie.